Bushcraft Gourmet

Det er lite som kan konkurere med et godt tilberedt måltid servert ute i naturen.

Litt mer om:

TNM Bushcraft - Bushcraft Gourmet

Bushcraft Gourmet handler om å tilberede hele måltidet ved ildstedet.

Det å tilberede et helt måltid ved et ildsted krever både kunnskap, erfaring og evnen til å planlegge. Når dette er på plass er det i realiteten få begrensninger på hva du ikke kan lage på et ildsted.

En av de store utfordringene mange opplever er hvordan ha temperaturkontroll! Dette er en av mange temaer vi ser på under temakveldene våre.

Aktuelle Bushcraft Gourmet temaer:

I begynnelsen tenkte vi at dette kjerneområdet kun kom til å handle om gourmetmat på tur. Men her har det åpnet seg en en hel verden av muligheter. I dag består kjerneområdet av, i tillegg til Bushcraft Gourmet, Bushfood og bærekraftig turmat.

Bushcraft Gourmet er der vi tilbereder et inntil flere retters gourmetmåltid med dertil egnet drikke.

Bushfood er husmannskosten tilberedt ute ved og over ildstedet.

Bærekraftig turmat handler om hvordan vi selv kan lage sunn og bærekraftig mat på tur som ikke er overprosessert! 

Husk! Her blir man aldri ferdig utlært, tror man det så er man ferdig!

Om Bushcraft Gourmet

Vårt unike lovverk gir oss mange muligheter til å benytte naturen på måter mange andre land ikke har. Men det følger også en del plikter med, dette er noe vi er opptatt av.

Bushcraftkjøkkenet

Å lage mat til et par personer krever ikke rare plassen, men når vi blir flere oppdager vi fort at det kan være kjekt å ha litt bedre arbeidsforhold. Hva trenger vi i et bushcraft kjøkken for å gi oss blant annet bedre arbeidsforhold?

Ildstedet, etablering og drift

De aller fleste som går på tur er kjent med å lage mat eller koke kaffe på bålet. Men hva er forskjellen på et bål og et ildsted? Og hvordan etablere og drifter et godt ildsted?

Ildstedet og varmesonene

Mange har opplevd at maten brennes i panna eller at pølsene er svarte utenpå og kalde inn i! Et godt etablert ildsted har flere forskjellige varmesoner på lik linje som komfyren hjemme. Men hvordan gjør vi dette?

Opptenning og ved vs. kull

Å kunne tenne opp et ildsted på en god måte som gir oss en god og jevn varme i ildstedet kan være en utfordring for mange. Hvilken tresort er det best å bruke? Og hva er best mellom ved og trekull?

Hygiene i bushcraftkjøkkenet

Det er mange ting vi kan gjøre for å ha en god hygiene i bushcraftkjøkkenet slik at vi kan unngå matforgiftninger. Når vi er ute i naturen er dette en større risiko enn hjemme på et kjøkkenet. Vi ser på hvilke tiltak vi kan iverksette. 

Kjeler, panner og redskap

Situasjonen endrer seg litt når vi skal lage mat til flere enn et par personer. Hvilke kjeler, panner og redskaper kan vi ha behov for i et bushcrafterkjøkken for å kunne lage den maten vi ønsker oss?

Ildstedoppheng og stativer

«Ordning och reda» er noe vi også ønsker ha i bushcraftkjøkkenet. Her finnes det mange forskjellige løsninger, og dette er noe vi skal se på. Her kan det bli mange interessante løsninger!

Røykovner for kald- og varmrøyking

Hvorfor ikke etablere en røykovn ute i baseområdet der vi kan varm- eller kaldrøykt urter, kjøtt, fisk, fugl eller annen mat. Mat som er røyket kan enten serveres med en gang, eller oppbevares tørt for å bli servert senere. 

Kokegropen

Kokegropen er en av de eldste kjente måtene vi har benyttet her i landet på å tilberede kjøtt. Gropene ble ofte kun benyttet noen få ganger før man etablerte nye. Vi skal se på hvordan vi kan etablere dette.

Jord-, leire- og steinovner

Dette er noe enhver som har vært i et bushcrafterkjøkken ønsker seg!! Tradisjonene er lange og mulighetene til å lage mange forskjellige retter øker betraktelig med en ovn. Dette er en spennende praktisk oppgave!!

Direkte og indirekte varme

De aller fleste av oss har grillet ett eller annet på en grill. Når vi etablerer et ildsted så er det også vanlig at vi etablerer ett område der vi kan grille. Men er alle kjent med hvordan man griller med direkte eller indirekte varme? 

Low & slow

Å kunne tilberede god mat på et ildsted der man har god og jevn temperaturkontrollert er en kunst vil mange oppdage. Low og slow er en grillmetode som i mange tilfeller vil forbedre sluttresultatet og gi en god matopplevelse.

Råvarer og andre ingredienser

Som bushcraftere ønsker vi å benytte ferske råvarer, men hvilke råvarer og andre ingredienser kan vi ha behov for når vi skal tilberede mat ute ved ildstedet? Her er det helt sikkert mange forskjellige meninger! 

Oppbevaring av råvarer og mat

En stor utfordring i bushcraftkjøkkenet er hvordan man kan oppbevarer ferske råvarer og ferdiglaget mat uten at dette ødelegges av temperatur, bakterier, dyr osv. Her kommer til å se på hvilke muligheter man har.

Bruks- og nyttevekster

Naturen er full av ressurser som vi ønsker å høste av på en bærekraftig måte. Hvilke bruks- og nyttevekstene kan vi benytte i bushcraftkjøkkenet, hvilke kan spises råe, hvilke trenger varmebehandling osv.?

Partering og tilberedning av vilt

Partering av vilt er en ferdighet som i første rekke har vært holdt ved like av jegere. Vi skal se på dette, samt litt på grunnprinsippene for hvordan vi kan nyttegjøre oss av alle viltets ressurser og hvordan vi kan tilberede dette. 

Rensing og tilberedning av fisk

Både saltvanns- og ferskvannsfisk er en viktig ressurs for både mennesker og dyr. Vi skal se litt grunnprinsippene for hvordan vi renser noen forskjellig typer fisk slik at vi kan nyttegjøre oss av denne ressursen på best mulig måte!  

Rensing og tilberedning av fugl

Å jakte på fugl var noe av det vi mennesker har holdt på med lengst for å skaffe oss mat og de aller fleste av oss spiser fugl av en eller annen art. Men hvordan renser og tilbereder vi en fugl ute ved ildstedet?

Konservering i felt

Opp gjennom tidene har vi mennesker lært oss kunsten å konservere råvarer for å benytte disse ved senere anledninger. Som aktive kulturarvbærere skal vi se på hvilke konserveringsmetoder vi kan benytte i felt.

Tilberedning av gourmetretter

Noe av det unike med bushcraft gourmet er at vi tilbereder hele gourmetmåltidet, inkludert forberedelsen av råvarene ved ildstedet inne i naturen. Her kommer vi til å se på hvordan vi kan gjøre dette på en god måte.

Dekor og anretning

Den siste store "prikken over i'en" ved et bushcraft gourmet måltid er hvordan vi dekorerer bordet og anretter tallerknene. Hvilket tema ønsker vi å fokusere på og hvor kan vi finne de ressursene vi ønsker å benytte?

Rengjøring og vedlikehold av utstyr

Et av det viktigste temaene i et bushcraftkjøkken er hygiene, og dette gjelder ikke kun kopper og kar men også alt det andre som er her. Hvilken standard skal vi anstrenge oss for å ha og hvordan vedlikeholder vi utstyret?

Sikkerhet og førstehjelp

Risikoen for både varmeskader og kuttskader er stor i et bushcraftkjøkken. For å reduserer risikoen for skader på mennesker, natur og utstyr ønsker vi at alle kjenner til de grunnleggende elementene innenfor sikkerhet og førstehjelp.

Like What You See? We’re Just Getting Started

Kontaktinfo TNM Bushcraft

  • 2063 Jessheim, Norge
  • (+47) 475 08 620
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Org.nr. 933 052 354

  • Mandag - Fredag: 09:00 - 21:00
    Lørdag, Søndag: Stengt

Nyhetsbrev