Bekkekarse

Bekkekarse er en flerårig urt som skiller seg klart fra engkarse med sine hvite blomster. 

Fra gammelt av:
Det er ingen registrerte informasjoner om hvordan bekkekarse kan ha blitt benyttet i tidligere tider. 

Spesielle kjennetegn:
Kombinasjonen av finnete blader og lang skulpe er et spesielt kjennetegn på Bekkekarse.
Bekkekarse har en skarp smak av sennep.

Antall registrerte bruksområder

0
Image
0
Image
0
Image
0
Image
0
Image

Sjekk ut de forskjellige bruksområdene under!

Botanisk beskrivelse (Morfologi)

(Trykk på ikonene)


Hele urten

Image
  • 15-45 cm høy
  • Flerårig.

Rot

Image
  • Krypende jordstengler

  • Mange utløpere/birøtter


Ungskudd

Image
  • Grønne nyreformede blader

  • Hel bladkant

  • Spirer tidlig febr-mars.


Ungvekst

Image
  • Grønne nyreformede blader

  • Fjærnervet

  • Hel bladkant

  • Bladpar på stengelen. 


Stengel

Image
  • Kantet

  • Margfull

  • Grenet

  • Glatt til svakt håret


Blader

Image
  • Grønne

  • Nyreformet til ovale

  • Hel kant

  • Fjærnervet

  • Rike på C-vitamin


Blomster

Image
  • 4 hvite kronblader

  • Tidvis med fiolette årer

  • 7-9 mm lange kronblader

  • Lange støvbærere

  • Fiolette pollenknapper

  • Begerblad ca. 4 mm lange

  • Blomstrer i april – juni


Frukt/Frø

Image
  • Skulpe 2-4 cm

  • 1-2 mm bred

  • Skrått oppstående

  • Springfrø

Forvekslingsarter


Foreløpig ingen registrerte, dette vil bli oppdatert fortløpende.

Status og vekstområder (Habitat)

Image

Livskraftig

Bekkekarse (Cardamine amara) vurderes som livskraftig (LC) i vår flora. 

For ytterligere informasjon om status kan du følge linken til Bekkekarse i Artsdatabanken - Norsk Rødliste for arter 2021.

Vekstområder:

  • Ganske vanlig på våt, næringsrik jord med bevegelig grunnvann.

  • Kildedrag, sumpskog,skogbekker, grøfter

  • Registrert opp til 1220 moh. 

Registrerte funn i Norge

Image

Sanking og sankeperioder

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Image

Stengel - er svak, klippes eller skjæres med skarp kniv ca. 5 cm over bakken på tørrvær dager etter at morgenduggen har fordampet. På denne måten unngår du å skade roten. Knytes forsiktig sammen i bunter og fraktes med stengelbunn opp.

Image

Blader sankes på tørrværsdager etter at morgenduggen har fordunstet og helst før solen har blitt for varm. Blomsterstilker, skadede og deformerte blader renses ut. 
Blader som skal benyttes som krydder- eller legeurt bør sankes før blomstring da de normalt har en kraftigere aroma.

Image

Hele blomster, helst med kort stilk sankes i tørrvær, etter at morgenduggen har fordampet og før solen har blitt for varm. Det anbefales å kun sanke nyutsprungne blomster. 

Image

Stengel - kuttes eller klippes rett over nederste forgreining på tørrvær dager etter at morgenduggen har fordampet.

Image

Blader - sankes på tørrværsdager etter at morgenduggen har fordunstet og helst før solen har blitt for varm. Blomsterstilker, skadede og deformerte blader renses ut.
Blader som skal benyttes som krydder- eller legeurt bør sankes før blomstring da de normalt har en kraftigere aroma.
Ønsker man en mildere smak så snakes planten nærmere sommeren. Den er skarpest på smak i vintermånedene.

Image

Hele blomster, helst med kort stilk sankes i tørrvær, etter at morgenduggen har fordampet og før solen har blitt for varm. Det anbefales å kun sanke nyutsprungne blomster. 

Image

Hele blomster, helst med kort stilk sankes i tørrvær, etter at morgenduggen har fordampet og før solen har blitt for varm. Det anbefales å kun sanke nyutsprungne blomster. 

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Konservering og oppbevaring

Blader

Bekkekarsens blader egner seg godt som krydderurt når de blir tørket. De kan lufttørkes, tørkes i ovnen eller tørkemaskin til de er helt tørre. Oppbevares i mørke og lufttette beholdere for å bevare smak lenger.

Lufttørkes på en rist - blomster

Så snart som mulig etter sankingen bør du rense ut hvilke blomster du ikke ønsker å benytte. Ødelagte og sammenklemte blomster kan det være fornuftig å fjerne.
Legg blomstene utover på et bomullsklede ovenpå en rist e.l. Husk å vende blomstene ofte for å bevare farge og aroma.
Det er viktig at det også er luftsirkulasjon på undersiden av kledet. På denne måten tørker blomstene jevnere. Temperaturen bør ligge mellom +20°C – +30°C. Jo raskere blomstene tørker desto mer av fargen vil de beholde. Men de bør ikke lufttørkes over +30°C.
Blomstene er ferdigtørket når de smuldrer mellom fingrene, men de skal ikke pulveriseres. Oppbevar blomstene i en tett beholder og sett de mørkt. På denne måten kan tørkede blomster holde seg som droge i 12 - 18 måneder.

Image
Image
Image

Bruks- og nytteområder

Pr i dag har vi kun registrert at bekkekarse har blitt benyttet som mat og middel mot bl.a. skjørbuk på grunn av sitt høye innhold av C-vitaminer.

Trykk på ikonene for å se bruks- og nytteområder!


Husflid, kunst og håndverk

Vi har mange og lange tradisjoner med å benytte vekster innen husflid, kunst og håndverk. Blant annet gikk kunnskapen om bruken av urter til produksjon av tekstiler, fletteverk, farging av garn osv fra mor til datter. Kunnskapen innen bruken av trevirke som bygningsmateriale, tilberedning av redskaper og verktøy osv. gikk i arv fra fra til sønn. Og for hver generasjon ble det oppdaget nyere og bedre teknologier.
Vi har søkt etter gamle tradisjoner og ønsker å videreformidle disse gamle kunnskapene innenfor hver enkelt vekst.

Hele urten – som garnfarge
Ved beising med alun vil man få gulfarge. Planten plukkes før blomstring og brukes fersk. Kokes i 30 minutter.


Mat, drikke og dyrefór 

Helt siden tidenes morgen har vi sankes vekster som vi kunne livnær oss på. Mest sannsynlig så observerte vi hva dyrene spiste, og testet ut dette med forskjellige erfaringer.
Under denne kategorien kommer du til å finne hva som kan spises og drikkes og hvordan du best tilbereder disse, også opp mot mer moderne Bushcraft Gourmet. 

Stengel - i friske salater:
Unge friske stengler kan benyttes i friske salater på lik linje som bladene.

Blader - i friske salater.
Bekkekarse kan benyttes i friske salater, men vær oppmerksom på den skarpe og litt bitre sennepssmaken. 

Blader - i saus
Karsesaus egner seg godt til lutefiske og andre tørkede fiskerretter.

Blader - som krydderurt
Tørkede blader fra bekkekarse kan benyttes som krydderurt.


Energi, renhold og husholdning 

Før supermarkedenes tid fant man eller dyrket man frem bruks- og nyttevekster som dekket dette bruksområdet.
Energi omfatter blant annet opptenningsmateriell, egnet ved til ildsted etc. Renhold omfatter hva man benyttet til å gjøre rent i hjemmet med, redskaper o.l. Husholdning er et bredt område og her faller insektsmidler med mer inn.

Foreløpig ingen registrerte bruksområder i kategorien, men dette vil bli oppdatert fortløpende.


Hygiene og kosmetikk 

Mange forbinder ikke bushcrafting med hygiene og kosmetikk og tenker kanskje at dette ikke er så viktig. Sannheten er at hygiene er like viktig ute i felt som det er hjemme. Dårlig hygiene øker risikoen for sykdom, infeksjoner osv. I virkeligheten var dette også en av årsakene til at folk døde mye tidligere enn vi gjør i dag. 
Vi har mange vekster som kan benyttes innen hygiene og kosmetikk.  

Foreløpig ingen registrerte bruksområder i kategorien, men dette vil bli oppdatert fortløpende.


Legeplanter, medisin og helse 

"Farmasi, eller kunsten å tilberede legemidler, i den mest primitive form var kjent allerede i forhistorisk tid kan Nic. Aagaard Sverre i "Et studium av farmasiens historie" informere oss om. Det å benytte vekster til helbredelse er like gammel som menneskeheten selv. 
Opp gjennom tidene har vi, fra de første primitive menneskene funnet ut hvilke virkestoffer som hadde effekt. Og de erfaringene man gjorde seg ble videreformidlet til neste slektsledd, oftest skjedde dette fra mor til datter.  
Behandling av sykdommer og skader har også vært benyttet sammen med en kombinasjon av religion, folketro og vekster.
Noe som er mer kjent i dag er at dyr også benytter vekster for å kurere plager. 

Blader - mot skjørbuk
I forbindelse med at bekkekarse er rik på C-vitaminer er det registrert at denne har vært benyttet mot skjørbuk. 

Advarsel - Dette er ikke et medisinsk oppslagsverk!

Det bør utøves stor respekt for inntak og bruk av vekster som/for legeplanter, medisin og helse. Det som er skrevet om urtenes medisinske effekt og virkning er kun ment som informasjon. 
Rådfør deg alltid først med lege for å unngå komplikasjon. 


Hjelp og råd ved akutte forgiftninger og forgiftningsfare Giftinformasjonssentralen

22 59 13 00

Andre navn og språk

Kamferblad, Myrlauk, Naftablomst, Naftagras.

Johkasuorbmagoahti.

Bäckbräsma, Bäckkrasse.

Purolitukka.

Vandkarse.

Ukjent.

Large bitter-cress.

Bitteres Schaumkraut, Falsche Brunnenkresse, Bitterkresse.

Cardamine amère.

Cardamina, Mastuerzo amargo, Mastuerzo mayor.

Mõru jürilill.

Rūgtā ķērsa.

Karčioji kartenė.

Rzeżucha gorzka.

Om navnet (Etymologi)

PopulærnavnBekkekarse

Informasjon kommer.

VItenskapelig navn: Cardamine amara

Cardamine - kommer opprinnelig fra det gammelgreske ordet kárdamon (κάρδαμον) og som kan oversettes til "en slags karse".

amara - er latin og oversettes til "bitter".

Klassifisering (Artstre)

i) Rike - Planteriket (Plantae)

   ii) Rekke - Dekkfrøete planter (Magnoliophyta)

      iii) Klasse - Tofrøbladete planter (Eudicots)

         iv) Orden - Korsblomstordenen (Brassicales)

            v) Familie - Korsblomstfamilien (Brassicaceae)

               vi) Slekt - Engkarseslekta (Cardamine)

Kildehenvisninger kommer!

Kontaktinfo TNM Bushcraft

  • 2063 Jessheim, Norge
  • (+47) 475 08 620
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Org.nr. 933 052 354

  • Mandag - Fredag: 09:00 - 21:00
    Lørdag, Søndag: Stengt

Nyhetsbrev