Asparges

Det aller fleste kjenner asparges som en kulinarisk grønnsak som kjøpes på markeder eller i butikken. Asparges er imidlertid en gammel, flerårig kulturplante som er alminnelig i middelhavslandene. Det er også kjent at asparges har blitt dyrket i Norge tilbake til 1700-tallet, mange av disse har også forvillet seg ut i vår natur.

Fra gammelt av:
Ut fra tegninger i gravkamre er det kjent at egypterne allerede 5-6 000 år siden kjente til bruken av asparges. 
Asparges har mest trolig sin opprinnelse i Syd-Europa eller i det østre middelhavsområdet.

Spesielle kjennetegn:
Asparges er lett å identifisere ut i fra sin særegne form. 

Antall registrerte bruksområder

0
Image
0
Image
0
Image
0
Image
0
Image

Sjekk ut de forskjellige bruksområdene under!

Botanisk beskrivelse (Morfologi)

(Trykk på ikonene)


Hele urten

Image
  • 40-120 cm høy

  • Flerårig.


Rot

Image
  • Krypende jordstengel


Ungskudd

Image
  • Spirer ut fra jordstengelen.

  • Grønn med rødaktig toppskudd

  • Sankes for mat fjerde sesong

Stengel

Image
  • Rund

  • Glatt

Grener

Image
  • Mange nålformede dverggrener

  • Fotosyntesen skjer i dverggrenene


Blader

Image
  • Trådformede bladene er kun skjell

  • De ytterste bladene har barnålform


Blomster

Image
  • Gulgrønn blomst

  • Klokkeformet blomst, 4,5–6,5 mm

  • To kranser med pollenbærere

  • Blomstutspring i grenhjørnet

  • Blomstrer i juni - aug.

Frukt

Image
  • Røde - Rødgule bær

  • Formeres med frøspredning

Forvekslingsarter


Foreløpig ingen registrerte, dette vil bli oppdatert fortløpende.

Status og vekstområder (Habitat)

Image

Ikke risikovurdert

Asparges (Asparagus officinalis) er en fremmedart i vår flora med status Ikke vurdert (NR) da den har vært en tradisjonell produksjonsart.

For ytterligere informasjon om status kan du følge linken til Asparges i Artsdatabankens Fremmeddatabase 2018.

Vekstområder:

  • Tørr sand og grusbakke i tilknytning til vann

  • Grunt jorddekt berg

Registrerte funn i Norge

Image

Sanking og sankeperioder

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Image

Ungskudd - Unge stengler sankes med en skarp kniv når de er ca 15 - 17 cm. 
For at asparges skal kunne sette nye skudd for neste sesong bør man ikke høste stenglene etter St.Hans. 

Image

Ungskudd - Unge stengler sankes med en skarp kniv når de er ca 15 - 17 cm. 
For at asparges skal kunne sette nye skudd for neste sesong bør man ikke høste stenglene etter St.Hans. 

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Ingen registrert sanking i denne måneden i vårt område!

Konservering og oppbevaring

Ingen konservering og oppbevaring er foreløpig lagt inn.

Image
Image
Image

Bruks- og nytteområder

Pr i dag har vi kun opplysninger om at asparges benyttes som mat. Det er også noen opplysninger om at asparges har blitt benyttet mot biestikk og tannpine av de gamle grekerne og romerne. 

Trykk på ikonene for å se bruks- og nytteområder!


Husflid, kunst og håndverk

Vi har mange og lange tradisjoner med å benytte vekster innen husflid, kunst og håndverk. Blant annet gikk kunnskapen om bruken av urter til produksjon av tekstiler, fletteverk, farging av garn osv fra mor til datter. Kunnskapen innen bruken av trevirke som bygningsmateriale, tilberedning av redskaper og verktøy osv. gikk i arv fra fra til sønn. Og for hver generasjon ble det oppdaget nyere og bedre teknologier.
Vi har søkt etter gamle tradisjoner og ønsker å videreformidle disse gamle kunnskapene innenfor hver enkelt vekst.

Foreløpig ingen registrerte bruksområder i kategorien, men dette vil bli oppdatert fortløpende.


Mat, drikke og dyrefór 

Helt siden tidenes morgen har vi sankes vekster som vi kunne livnær oss på. Mest sannsynlig så observerte vi hva dyrene spiste, og testet ut dette med forskjellige erfaringer.
Under denne kategorien kommer du til å finne hva som kan spises og drikkes og hvordan du best tilbereder disse, også opp mot mer moderne Bushcraft Gourmet. 

Ungskudd - som grønnsak:
Unge aspargesskudd (15 - 17 cm) varmebehandles i 10-12 minutter på rist over ildsted eller i stekepanne.


Energi, renhold og husholdning 

Før supermarkedenes tid fant man eller dyrket man frem bruks- og nyttevekster som dekket dette bruksområdet.
Energi omfatter blant annet opptenningsmateriell, egnet ved til ildsted etc. Renhold omfatter hva man benyttet til å gjøre rent i hjemmet med, redskaper o.l. Husholdning er et bredt område og her faller insektsmidler med mer inn.

Foreløpig ingen registrerte bruksområder i kategorien, men dette vil bli oppdatert fortløpende.


Hygiene og kosmetikk 

Mange forbinder ikke bushcrafting med hygiene og kosmetikk og tenker kanskje at dette ikke er så viktig. Sannheten er at hygiene er like viktig ute i felt som det er hjemme. Dårlig hygiene øker risikoen for sykdom, infeksjoner osv. I virkeligheten var dette også en av årsakene til at folk døde mye tidligere enn vi gjør i dag. 
Vi har mange vekster som kan benyttes innen hygiene og kosmetikk.  

Foreløpig ingen registrerte bruksområder i kategorien, men dette vil bli oppdatert fortløpende.


Legeplanter, medisin og helse 

"Farmasi, eller kunsten å tilberede legemidler, i den mest primitive form var kjent allerede i forhistorisk tid kan Nic. Aagaard Sverre i "Et studium av farmasiens historie" informere oss om. Det å benytte vekster til helbredelse er like gammel som menneskeheten selv. 
Opp gjennom tidene har vi, fra de første primitive menneskene funnet ut hvilke virkestoffer som hadde effekt. Og de erfaringene man gjorde seg ble videreformidlet til neste slektsledd, oftest skjedde dette fra mor til datter.  
Behandling av sykdommer og skader har også vært benyttet sammen med en kombinasjon av religion, folketro og vekster.
Noe som er mer kjent i dag er at dyr også benytter vekster for å kurere plager. 

Foreløpig ingen registrerte bruksområder i kategorien, men dette vil bli oppdatert fortløpende.

Advarsel - Dette er ikke et medisinsk oppslagsverk!

Det bør utøves stor respekt for inntak og bruk av vekster som/for legeplanter, medisin og helse. Det som er skrevet om urtenes medisinske effekt og virkning er kun ment som informasjon. 
Rådfør deg alltid først med lege for å unngå komplikasjon. 


Hjelp og råd ved akutte forgiftninger og forgiftningsfare Giftinformasjonssentralen

22 59 13 00

Andre navn og språk

Hageasperges.

Ukjent.

Sparris, Vanlig sparris, Asparagus.

Ruokaparsa, Parsa.

Asparges, Almindelig asparges.

Ukjent.

Asparagus, Garden Asparagus, Sparrowgrass.

Spargel, Gemüse-Spargel.

Asperge.

Esparrago.

Harilik aspar.

Ārstniecības asparāgs.

Vaistinis smidras.

Szparag lekarski.

Om navnet (Etymologi)

Populærnavn: Asparges

Informasjon kommer!

VItenskapelig navn: Asparagus officinalis

Asparagus - er et generisk navn med sin opprinnelse i gresk. «A» som en negativ partikkel og «spir» som et frø. Det refereres til det faktum at den kan multipliseres med vegetative midler og ikke bare frø.

officinalis - Når Carl von Linné tildelte vitenskapelige navn i sitt registert (Systema Naturae, 1735), så fikk arter som allerede ble benyttet innen medisin, matlaging eller annet navnet officinalis. Ordet officinalis betyr "av eller tilhørighet til en offcina". Officina var et lagerrom i klosteret der medisiner og andre nødvendigheter ble oppbevart.


 

Klassifisering (Artstre)

i) Rike - Planteriket (Plantae)

   ii) Rekke - Dekkfrøete planter (Magnoliophyta)

      iii) Klasse - Enfrøbladete planter (Monocots)

         iv) Orden - Aspargesordenen (Asparagales)

            v) Familie - Aspargesfam. (Asparagaceae)

               vi) Slekt - Aspargesslekta (Asparagus)

Kildehenvisninger kommer!

Kontaktinfo TNM Bushcraft

  • 2063 Jessheim, Norge
  • (+47) 475 08 620
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Org.nr. 933 052 354

  • Mandag - Fredag: 09:00 - 21:00
    Lørdag, Søndag: Stengt

Nyhetsbrev